Gisteren hebben we het Kunstsalon bezocht in de Sint-Pietersabdij van Gent. Ik vond het zeker de moeite van het bezoek waard. Ongelooflijk hoeveel “kunst” er geproduceerd wordt. Ik schrik er steeds weer van. En in alle tentoongestelde disciplines waren er wel pareltjes te zien.

Bepaalde werken hadden vooral een hoge “conceptuele” waarde, zoals één van de bekroonde werken “Nazi met Neusverkoudheid.” Het is een werk met impact, zeker ook door de Vickx geur en de gestalte van de figuur met uniform en hakenkruis. Daarnaast vond ik de performance van de kunstenaar-wielrenner op rollen heel sterk. Hij “koerste” met hart en ziel in de wielrennerswedstrijd maar ging geen centimeter vooruit op zijn rollers geïnstalleerd voor het SMAK. Onschuldige kunst met een knipoog, knap.

De tweede laureaat kwam uit de textielkunst waar ik het moeilijker mee heb. Ik begreep niet echt de boodschap die werd meegegeven in het werk.

De andere disciplines waren ook sterk aanwezig: fotografie, schilderkunst, video, monumentale werken in brons, klei, keramiek en grafiek. Dirk was sterk te vinden voor het grafische werk met een sterke anti-mickey mouse boodschap. Mijn favoriet ging sterk uit naar de schilder Hendrik Van Doorn. Omdat het schilderkunst is? Ik weet het niet. De video van een KASK student vond ik ook heel erg knap. En ik heb ook getwijfeld voor de performance van de wielrenner, maar persoonlijk vind ik dat kunst meer moet zijn dan een idee à la dada. Ik vind het uitwerken van het idee toch nog altijd waardevol.

Hendrik Van Doorn was dus mijn favoriet. Op zich vind ik zijn inhoud, of onderwerp dan iets minder opvallen. Het doet me fel denken aan stills uit films, een onderwerp die ik nogal heb gezien. Maar zijn techniek heeft het voor mij gedaan. Vooral het afwerken met matte en glanzende vlakken in combinatie met het sterk licht donker contrast gaf hem de extra impact. Proficiat Hendrik!