Een tweede heel belangrijk inzicht die ik heb bijgeleerd is de basisvoorbereiding. Schilderen betekent meer dan je tubes op een doek aanbrengen. Het start bij elke voorbereidende stap nadenken welke producten en technieken je zal gebruiken om het gewenste eindresultaat te behalen.

We starten met de drager. Met wat ik wil bereiken is een effen drager absoluut noodzakelijk. Dus dan gaat het in de richting van MDF of hardboard platen. Ik denk nog in een richting om een heel fijn geweven linnen doek op een paneel te spannen maar dit heb ik nog niet uitgeprobeerd.

En dan het prepareren. Vroeger gebruikte ik gewoon latex. Dat is niet duur. Maar, dat heeft een zuigende eigenschap. Dat betekent dat al je water direct uit je verf wordt getrokken. Nefast voor wat ik wil doen! Dus Gesso. Een verfsoort, speciaal voor het prepareren van oppervlakken, die bestaat uit wit pigment, medium en een soort krijtachtige materie die de verf goed vasthoudt en die de plaat “sealed” zodat het niet meer zuigt. Een grote ontdekking uiteraard. Vandaar dat er zoveel van mijn oefening vorig jaar volledig mislukten.

Meer tips volgen…