In De Standaard van vandaag las ik dat Europalia in de Bozar in Brussel 200.000 bezoekers heeft aangetrokken. Een succes! Ook ik ben in één van de tentoonstellingen geweest: ,,Avant-garde in Rusland.”

Wat me opviel: hoewel ik niet zo gek ben van het supprematisme was ik aangenaam verrast van de felle kleuren en de complexiteit die gebruikt werden door een aantal Russen. Bepaalde schilderijen waren duidelijk beïnvloed van de Parijse kunstenaars en de conceptuele artisten van rond de eeuwwisseling.

Schilders die me echt zijn bijgebleven:

  • Kandinsky
  • Malevich: heeft een hele evolutie meegemaakt nog voor het supprematisme.
  • Koncholovsky: kinderen als marionettepoppen, prachtige kleuren
  • Mashkov: landschapschilderij met felle kleuren
  • Korolyov: mooi kubistisch beeldhouwwerk
  • Filinov: heel lineair werk met veel kleur, organische orde in de kleurenchaos
  • Rodcheko: supprematisme maar toch niet vlak, suggestie van veel diepte

Op het einde van de tentoonstelling zag je heel sterk hoe de Russische propaganda bepaalde schilders hebben beïnvloed. Hoewel ik minder waarde hechtte aan de schildertechnieken van de supprematisten – het lijkt zo simpel – kwam daar naar boven dat bepaalde kunstenaars ook echt sterk figuratief en klassiek academisch konden schilderen. Een prachtige leerervaring dus.