Ik leerde een massa aan technieken, soms heel voor de hand liggend, soms eerder complex, maar één voor één kan je ze slim toepassen in het opbouwen van een schilderij. Eén héél eenvoudige is de op Matisse geïnspireerde kniptechniek. Ik werk veel met amorfe, organische interieurs waar ik zelf de meubels in wil plaatsen. Ik heb eerst mijn interieur geschetst en dan de Panton Chair apart getekend, uitgeknipt en geschoven over het interieur. Eigenlijk zeer eenvoudig maar je moet er maar opkomen. Vorig jaar zou ik enkel gewerkt hebben met schetsen waardoor ik wel tientallen keren dezelfde composities moest hermaken. Nu had ik het in 1 enkele schets met aparte componenten gevonden. Dat werkt dus echt.

Van daaruit heb ik de lijn doorgetrokken naar een collega student uit het 4de jaar. Hij schildert ook een aantal schetsen, scant die in, en componeert dan zijn beeld via Photoshop. Als hij zijn uiteindelijk beeld heeft gemaakt print hij die uit en schildert die op een groter formaat doek. Een prima gebruik van de computer in het creatief proces van een schilderij. Ik zou de stap nog verder durven doortrekken. Op dezelfde manier starten en in plaats van printen en schilderen zou ik het laten printen op doek en daar dan nog verdere schildertechnieken op toepassen. Dit wordt iets voor het tweede semester, als ik wat behendiger ben met mijn macje en photoshop;-)