Laatst verdiepte ik me verder in het mengen van verf om bepaalde kleuren te bekomen. Iets wat Johannes Itten me al eerder geleerd had was de kleurencirkel. Opeens stootte op het boek Blue and Yellow Don’t Make Green waarin Michael Wilcox duidelijk stelt: Geel en blauw maken geen groen. Verwondering alom. De titel van het boek was alvast goed gekozen ūüėČ

Na verdieping snapte ik wat hij bedoelde. Er bestaat geen puur geel, geen puur blauw, en kan je ook niet “groen” op zich maken. Alles in kleur is relatief en is eigenlijk gebaseerd op conventie. Vandaar ook dat er allerhande contrasten gemaakt kunnen worden die voor √©√©n iemand sterker overkomen dan voor anderen. Vandaar ook dat het discussi√ęren over kleuren zo moeilijk is. Niet alleen in schilderkunst maar evenzeer in het bepalen van een layout voor een website.

Wilcox heeft in zijn boek een hele reeks van kleurmengingen gemaakt die toch wel handig zijn om op terug te vallen. In Blue and Yellow don’t make Green??? van Kumiko Maehara lees je alvast een online artikel hierrond met een aantal voorbeelden.