Ik vertelde eerder al van het bezoek aan Valencia tijdens onze vakantie. We hebben er het IVAM, het Instituut voor Moderne Kunst in Valencia, bezocht. Het was een prachtig museum. Er liepen een 5-tal tentoonstellingen waarvan we er 3 hebben bezocht.
Een leuke vond ik een kleine tentoonstelling: Guernica Chronicle. In de folder stond te lezen: “Guernica Chronicle is a little exhibition that reminds us of Equipo Cronica’s series on Guernica in the context of the twenty-fifth anniversary of the arrival of Pablo Picasso’s painting in Spain.” En dat was het ook. Het waren hedendaagse associaties van het Guernica werk. Heel speels!
In een tweede tentoonstelling “SD Observatorio” werden een aantal multimedia projecten en video’s getoond van Afrikaanse hedendaagse kunstenaars. Heel fris. Ik herinner me nog het kort filmpje “Alien” van Minette Vari waarin ze zichzelf filmt door een vervormde lens. Het geheel gaf een heel vloeiend, dynamisch maar toch rustig effect.
Voor het museum buiten werden een aantal fonteinen tentoongesteld die een prijs van een wedstrijd hadden gewonnen. Zeker te genieten.

De grootste ontdekking van Elisabeth Murray, op de foto te zien. Dit was werk die mij meteen ongelooflijk aansprak. Muray schildert, maar denkt eigenlijk in 3D. Ze werkt behoorlijk abstract en geeft eerder een pop-art-achtige uitstraling. Hoe recenter haar werk, hoe feller, pittiger de kleur. Ik snap haar “verhaal” nog niet echt, maar zelfs zonder is een werk van haar bekijken puur genieten. Ik herinner me 2 werken die eruit sprongen:

Deeper than D van 1983. Het waren 2 aparte canvassen in organische vormen die elkaar overlapten en zo één geheel vormden. Ze werden volgens mij ook eerst zo verbonden en pas daarna beschilderd want de canvassen waren prachtig geïntegreerd.

En een tweede “Wishing for the Far” uit 1991 was een werk die organisch is van contour, maar ook van dikte. Het is ook heel moeilijk te omschrijven en een foto geeft absoluut het effect niet weer. Je moet het gewoon eens gaan bekijken. Helaas is de tentoonstelling in Valencia al voorbij dus zal je ervoor naar Amerika moeten trekken.

Van mij mag er zo wel eentje aan mijn muur hangen!