Zalig om zijn werk eens in het echt te beleven. In de kerstvakantie ben met mij oogappel (metekind) een dagje samen op stap geweest naar Rotterdam. Daar hebben we samen de wandeling Rondje Rotterdam gedaan. Een aanrader. In 2 uur tijd heb je de belangrijkste plekken van de stad gezien.

Tijdens de voorbereiding de avond ervoor ontdekte ik toevallig dat er een grote overzichtstentoonstelling Sculptuur en architectuur van Henry Moore te bezoeken was in de Kunsthal in Rotterdam. En het was meer dan de moeite waard! Een prachtige tentoonstelling die zijn sculptuur en architectuur naar voor bracht. Ik kende al wat werk van hem maar de ware ontdekking was voor mij zijn sculpturen in baksteen die hij in opdracht realiseerde voor het Rotterdamse Bouwcentrum, vlakbij het Centraal Station. Daarnaast kon ik uren blijven kijken naar de talloze schetsen en studies, meer dan 150 in totaal. Hij was een meester in ruimtelijk inzicht en het gebruik van verschillende media op papier. Wat me ook sterk is bijgebleven is de manier waarop hij zijn sculpturen “in een scene” bracht door er een achtergrond aan te geven zodat het in de richting van een kijkdoos gaat.

Ongelooflijk waar die man kon blijven associëren op die organische abstracte vormen. Graag more Moore.

PS. Trouwens het gebouw van de Kunsthal, ontworpen door Rem Koolhaas, én het restaurant-café zijn zeker aanraders. Heel mooi en het eten was er lekker en betaalbaar. (En ja, je kon er meer dan een broodje kroket met karnemelk krijgen 😉