Ook tijdens de kerstvakantie, ja ik ben geen stilzitter, ben ik nog even binnengesprongen bij mijn favoriete museum, pal in de Gentse binnenstad: het Designmuseum. Als ik eens een wandeling wil doen en het weer zit niet mee dan opteer ik graag om even te neuzen wat daar te zien is. Het museum is niet groot en het unieke is dat je leert waar de kunst zit in het dagelijkse leven: van de Tupperware-pot tot de Allessi-schaal op je tafel. En zo wordt alles om je heen een inspiratiebron voor nieuwe kunstwerken.

In 2006 heb ik er 8 van de 15 tentoonstellingen bezocht. Jammer genoeg heb ik wel een heel belangrijke ervan, rond Toyo Ito, gemist. Maar tijd is beperkt en die is in 2006 ook voor een groot deel in ons eigen renovatieproject thuis gegaan.

Op het einde van het jaar waren er 4 exposities:

  • Marimekko: stoffen, mode, architectuur. Het was een even goeie les in hoe verkoop ik mijn ideeĂ«n als in de ontwerpen zelf. De oprichtster Ratia leek wel een meesteres in marketing avant la lettre. Het geheim van hun ontwerpen, zo las ik later in een krantenartikel, lag in het feit dat ze de doelgroep in de ontwerpfase betrokken. How history repeats itself met User Generated products en “Alles 2.0” 😉 De ontwerpen lijken me nogal mainstream, maar ze zitten toch ingenieus in mekaar. Ik heb er een aantal leuke schetskes van gemaakt. Ik was bijvoorbeeld direct verkocht aan de recente Bonbon.
  • De dynastie Wolfers: meesters in zilver. Daar ben ik wat sneller doorgegaan. Ik ben niet zo’n fan van ontwerp van huishoudelijke zaken. EĂ©n iets viel me wel in het oog: de metalen sculptuur gebruikt als trapleuning. Heel Art Deco aandoend.
  • Dark, don’t we all love the Dark. We love them, but can we afford them 😉 Dark, de verlichtingsfabrikant, bestaat 5 jaar en dat zullen we gezien hebben. (Damn, wat is dat voor een site? Of ligt het weer aan mijn Mac?) Of hoe ook hier de marketing zijn werk doet in het museum. Toegegeven, de producten mogen er zijn. Prachtige, evenwichtige ontwerpen die verschillende wedstrijdprijzen in de wacht hebben gesleept.
  • Ajour, juweel uit beeld. Ook daar ben ik wat snel doorgegaan. Zou ik iets hebben tegen metaal? 😉