Begin van het academiejaar kreeg ik een briefje op mijn werktafel in het atelier op de Academie van mijn leraar Chris Vanbeveren:

Dag Ilse, Ik zag laatst een boek met werk van Ernesto Neto. Zijn werk zal je interesseren? groeten Chris.

Eindelijk eens de tijd gevonden om dit eens grondiger te bestuderen. Inderdaad, het is een ware ontdekking voor iemand die bezig is met ruimtes en licht. Vooral dit beeld van “The Malmo Experience,” gevonden op de site van het Zweedse Malmö Konsthall, sprak me enorm aan. Al zijn werk geven me iets organisch, een uitstraling van geborgheid. Het is koude materie en het geeft toch een warme uitstaling door het gebruik van licht. Voor alle duidelijkheid, hij werkt 3-dimensioneel, het zijn dus installaties, echte ruimtes, waarin je kan wandelen, ruiken, voelen.
De Braziliaanse kunstenaar omschrijft zijn werk als multi-sensuele environments, ‘Naves’, wat ruimteschepen in het Portugees betekent. Het zijn reusachtige transparante panty-achtige, met fiber, zand of andere materialen gevulde membranen welke het publiek omhullen. Vaak werkt hij ook met geuren.
Designboom.com vat het als volgt samen:
ernesto neto is considered one of the absolute leaders of brazil’s contemporary art scene. his inspiration comes partly from brazilian neo-concretism. at the end of the 1950s and beginning of the 60s the movement’s best-known proponents, lygia clarc and hélio oiticica, rejected modernism’s ideas of autonomous geometric abstraction. instead, they wanted to equate art with living organisms in a kind of organic architecture, and invite the viewer to be an active participant. Lees de volledige tekst.
Veel heb ik over hem zelf niet teruggevonden op het Net. Niets op Wikipedia NL of EN. Vermoedelijk is hij nog niet zo bekend.