Enkele dagen geleden stuurde ik mijn vraag naar een 3-tal verkopers van epoxy producten:
Ik ontdekte laatst een schilder die met epoxy harsen werkt. Ik wil deze materialen leren kennen. Na wat zoekwerk op internet blijkt echter dat deze materialen niet zonder gevaar te gebruiken zijn. Mijn vragen:

  • Welke producten kan je me aanbevelen als ik het in deze toepassing wil gebruiken: op een houten paneel of op canvas, hoogglans afwerking.
  • Is epoxy hars best of eventueel andere?
  • Hoe kan ik die producten verwerken? Zijn daar technische en veiligheidsinstructies voor?

Van deze firma’s kreeg ik het volgende advies:

We hebben verschillende types epoxy die je kan gebruiken. Epoxy is een van de betere harsen om dergelijk zaken te vervaardigen omdat het ook op veel ondergronden goed hecht. Het heeft ook geen sterke geur. Nadeel is dat het wel op termijn vergeeld. Het is mengen uitgieten en laten drogen.

Er bestaan natuurlijk verschillende soorten epoxyhars, maar ik vermoed dat U reeds kan beginnen met een Epoxy-hars, type EPR 320. Dit is een 2 komponenten-hars, dewelke men als verf, coating kan gebruiken, ofwel als gietmassa, dit om een laag te gieten van +- 2à3mm, of zelfs meer. Gelieve wel te noteren dat 2 komponenten Epoxyharsen geen UV-bescherming hebben en met de tijd zullen vergelen. Men kan dit deels tegengaan door Epoxy af te werken met een 2 komponenten UV-bestendige vernis. Kostprijs (ex. BTW):
nr omschrijving
154 DD VERNIS 2KOMP GLANZEND 0.9KG 29,29 € ST
164 VERDUNNER VOOR DD VERNIS 6,29 € ST
2196 EPOXYHARS EPR 320 + H585 A+B 1KG 22,00 € KIT
2197 EPOXYHARS EPR 320 + H585 A+B 6KG 16,30 € Kg
2584 POLYURETHAANVERNIS 910 A+B 1.5LT 53,78 € ST

Meestal worden deze producten gebruikt om te lamineren (verwerken met weefsels…)maar sommige kunnen ook gebruikt worden om te schilderen of te gieten. (komt niet voor in de cursus). Deze producten zijn inderdaad meer toxisch dan de klassieke verven, maar mits een goede bescherming toch te gebruiken. Voor de rest kan U het beste bij ons terecht
om stalen te bekijken.

De 3 adviezen gaan dus in dezelfde richting: epoxy is inderdaad de beste oplossing, maar het vergeelt! Waar deze verkopers bijzonder goed over zwijgen is de impact van deze producten op de gezondheid en dat maakt me wat terughoudend.

Ondertussen ben ik de producten gaan kopen maar heb ze nog niet uitgetest. Ik denk dat ik dit voor de zomervakantie bewaar. Wat me vooral tegenhoudt is de toxiciteit van de stoffen. Ik zou eerst wat meer ervaringen hierrond willen uitwisselen. Als je mensen kent die epoxy op één of andere manier al hebben gebruikt, laat het gerust weten.