Enkele weken terug ben ik nog eens binnen gesprongen in het Design Museum Gent. Zoals ik al vroeger zei, één van mijn favoriete musea. De tentoonstelling die er nu nog loopt is volgens mij op het eerste zicht hilarisch maar eigenlijk vooral filosofisch van aard.

Het start met een duidelijke definitie van de 3 onderwerpen waarover het gaat:

  • Kitch of nepkunst ontstaan rond 1870 is niet echt sentiment of kunst maar pretendeert van wel. Industrieel gemaakte objecten van bedenkelijke kwaliteit. Tussen de jaren ’50 en ’60 ontstaan er conventies over wat kitch is. In de jaren 60 zoeken kunstenaars die kitch zelfs op en verheffen die tot Popart.”
  • Camp is een sooft hervormen van kitch tot een nieuw soort kunst.
  • Design: In de hedendaagse design wordt na het minimalisme van de jaren ’70 opnieuw veel gebruik gemaakt van overdaad aan decoratie. Het designmuseum hanteert echter een aantal kwaliteitseisen waaraan een “design-stuk” moet voldoen. Het moet een duidelijke functionaliteit hebben, gericht zijn op gebruiksvriendelijkheid, vernieuwend zijn van vorm en functie en aan ecologische en esthetische waarden voldoen. Het kan echter zowel een unica als een serieproduct zijn, manueel of industrieel vervaardigd.

Tot zover de definities. Indertijd hebben we met vrienden urenlang zitten discussiëren van wat camp precies is. Wat maakt iets camp? De lijn is zo dun. Deze definities geven wel wat houvast, maar als je dan ondergedompeld wordt in de massa aan tentoongestelde onderwerpen kan je niet anders dat hartelijk lachen om die nepkunst van een lederen handtas in de vorm van een gieter, tuinkabouters, postuurkes, Spaanse plastieken flamencodanseresjes en opblaasbare Eifeltorens, afgewisseld met een design lamp in de vorm van een revolver of een geweer, Panton Chairs en Starck gebruiksvoorwerpen, allemaal tentoongesteld in roze kerststallen opgeluisterd met nepkerstbomen en sleeën en sneeuw van boa’s.

Een tentoonstelling waarbij kan filosoferen terwijl je bijna over de grond rolt van het lachen. En het ergste van al is dat ik mij als kind herinner dat de helft van al die prularia bij ons thuis stond uitgestald terwijl het nu als grap in een museum staat. Begin ik oud te worden? 😉

En voor wie er niet genoeg van kan krijgen: Op 1 juli wordt de tentoonstelling afgesloten met een echte kitchmarkt tussen 10 en 16.30u in de binnentuin van het Design Museum Gent. Allen daarheen 😉