Door de drukte op het werk ligt het schilderen eventjes stil. In mijn hoofd gaat het ontwikkelen van nieuwe concepten verder, maar de verbouwingen thuis slorpen even alle extra energie op.

Het deed me dan ook ongelooflijk veel plezier dat iemand me via deze blog me een vraag stelde die me er meteen weer in sleurde. Hier komt ie:

“Ik ben een beginneling iconen schilderen. Maar de dragers vallen nogal duur uit en nog moeilijk te vinden ook. Ik kwam bij een stukje van jouw getuigenis terecht bij het opzoeken hoe gesso te gebruiken. Wanneer ik mij niet vergis gebruikte jij reeds gesso op mdf platen ? Wat is je ervaring hiermee, waar koop je gesso of maak je zelf uw krijtlaag om op uw drager te zetten ? Alle mogelijke tips zijn van harte welkom.”

Ik werk inderdaad regelmatig op mdf als drager. Ik vind het een zalig materiaal omdat je het zo gemakkelijk op maat kan (laten) zagen en omdat het ook zo glad is van oppervlakte. Je kan het zelfs prepareren met een roller en tussen de lagen door schuren met een zeer fijn schuurpapiertje (korrel 120 of zo) zodat het echt super glad is. Afhankelijk van wat je wilt bereiken in je werk, want je kan evengoed een grove onderlaag aanbrengen met een zeer grove borstel. Dit zal bij je toplagen een blijvende borstelstructuur geven wat net dichter aanleunt bij een klassieker schilderij op doek.

Nog een voordeel is ook dat je bij een mdf drager niet vast zit aan een formaat of zelfs een vorm. Je zou van heel grillige vormen kunnen vertrekken. Waarom zelfs niet een 3D vorm?
Soit, het antwoord op de gesso vraag. Op dat vlak ben ik vrij lui. Geen gepruts en tijdverlies om zelf gesso te maken met verf en krijt. Ik koop de kant en klare producten. Vroeger durfde ik voor schetsen wel eerst een grondlaag in een goedkope huisschildersverf leggen, maar daar ben ik van afgestapt op aanraden van één van de leraars op de Academie. Dus enkel echte gesso maar ik kies wel nog verschillende kwaliteiten. Is het een schetswerk kies ik de goedkopere merken zoals een Taelens 1001 Gesso Primer. Voor serieuzer werk ga ik naar de duurdere merken.
In elk geval vertrek ik van een geschuurde en afgestofte mdf plaat en werk ik meestal met een eerste laag tot bijna 1/3 aangelengd met water, om de laag goed te laten intrekken in de mdf plaat. Daarna leg ik er 1 à 2 pure lagen gesso op en schuur tussen de lagen met een zeer fijn schuurpapiertje om de lagen goed te laten hechten.
Een andere belangrijke tip is dat je bij mdf best de 2 kanten van de plaat behandelt. Doe je dat niet, dan heb je meer kans dat het paneel schuin trekt doordat de ene kant van de plaat vocht opneemt en de nadere niet. Door beide kanten eerst even goed af te sluiten voorkom je dit.
En dan begint het echte schilderwerk. Hoh, ik begin er wel weer zin in te krijgen. Vooral zou ik me echt willen laten gaan om zo’n ondergrond eens echt structuur te geven. Bijvoorbeeld met gipspasta’s. En daar dan vanalles op gieten en spannend toekijken wat daaruit verschijnt. Waar is die borstel, die lepels, die spatels,… Allez, ik zal maar eerst beginnen met nog wat nieuw gepleisterde muren in ons huis aan te pakken 😉