Het boek Luisteren Loont heeft me echt wel getriggered om weer intensiever bezig te zijn met psychologie en coaching technieken. Om de zoveel dagen stuurt Mark Goulston me een nieuwsbrief en het zijn stuk voor stuk hele interessante artikelen die je telkens opnieuw weer laten reflecteren, aan voorbeelden denken en je bewuster laten omgaan in interacties met mensen.

Onlangs kreeg ik het artikel “Not in control doesn’t mean you are out of control” in de mailbox. Samengevat:
In ons werk, of in ons leven in het algemeen, of in situaties waarbij we op één of andere manier voor een uitdaging of een stress moment staan, hebben we vaak één van de 2 gevoelens:
  1. ofwel voelen we ons in controle, zelfzeker en dus tevreden en happy
  2. ofwel voelen we dat we de situatie niet onder controle hebben, voelen we ons onzeker. En dat kan soms in een negatieve spiraal komen en een hele tijd duren.
Er bestaan heel regelmatig zo’n situaties waarop we ons “niet in controle” voelen. Vaak heb ik persoonlijk dan de neiging om nog meer voorbereidingen te treffen. Meer parameters onder controle te krijgen. Meer onvoorziene zaken uit te sluiten. Maar uiteindelijk blijf je bij dat gevoel “niet onder controle” want je kan niet alles voorzien.
Ik kan me nog een situatie herinneren als manager waarop ik een presentatie moest geven aan de directie en ik zat zo sterk met dat gevoel van “niet onder controle” dat ik maar bleef voorbereiden en doorwerken en op het moment van de presentatie zo moe was dat ik zelfs niet helder kon denken en antwoorden op de vragen die werden gesteld. Pff.
Of ik herinner me nog een privé situatie waarop we ons in een verbouwingsavontuur hebben gestort en dat de resultaten helemaal niet zo snel kwamen dan zoals we ze verwacht hadden. Daar heb je dat gevoel van “niet onder controle” weer. “We hebben weer teveel hooi op ons vork genomen. Mensen hadden ons nochtans gewaarschuwd en we konden niet luisteren. In welke situatie zitten we hier nu? Hoe komen we hier nu uit?…” En meer van die innerlijke stemmen die je eigenlijk op een status quo van dat dieptepunt vasthouden.
Meer nog, als ik erbij stilsta heb ik in mijn dikke 40 jaar dat ik hier rondloop ettelijke zo’n grotere en kleinere zwakke momenten of “breakdowns” gehad waarbij ik het even niet wist hoe ik er weer bovenop kon raken. Ik ben ook iemand met ambitie en blijf dan vaak met dat idee van: “Ik heb weer teveel gewild hé. Ik moet meer realistische doelen stellen…” Maar het zit in de aard van het beestje. Energie en drive heb je en die moet eruit. En gelukkig maar! Want op evenveel momenten heeft dat ook tot prachtige momenten en resultaten geleid.
Om het met de woorden van Mark Goulston te zeggen: “alle “breakthroughs” komen er pas dankzij zo’n “breakdown” moment.”
Zijn tip om sneller de overstap naar de breakthrough te maken:
  1. NIET: geen schuld zoeken bij anderen, ook niet bij jezelf, zoek niet naar excuses of zit niet vast in medelijden
  2. WEL: neem 72 uur en doe niets dat de situatie kan verslechteren, ga gewoon verder met je routine, laat los en laat de tijd voorbijgaan
Vaak komt binnen die 72 uur de “breakthrough” die je niet had meegemaakt zonder die “breakdown”. En hoe groter de breakdown, hoe groter de breakthrough. Neem je die 72 uur niet, en neem je acties die het onbewust, ongewild slechter maken, krijg je niet die grote breakthrough omdat je je energie hebt gestoken in inefficiënte acties.
Zo’n “niet in controle zijn” momenten zijn nodig voor verdere persoonlijke groei en succes.