Voor de eerste keer was het nog wat warm lopen. Op voorhand hadden we onszelf al voorgesteld online dus dat konden we al overslaan. En ook de thema’s waren op voorhand geserveerd. Op 2 onderwerpen hebben we ingezoomd:
- hoe omgaan met kennisborging, hoe (dure) opleidingsinitiatieven omzetten in waarde voor de klant en de organisatie?
- hoe evenwicht houden in het spanningsveld tussen flexibiliteit die de klant/markt en commerciële organisatie verwachten (druk op omzet) en work/life balance voor de medewerkers?
- geef mensen die opleidingen volgen meteen ook het platform mee om nadien een interne lunchsessie te geven of een artikel te publiceren.
- vertrek vanuit de leernoden van de mensen. Dit houdt het vliegwiel van kennisdeling op gang.
- organiseer het “foute uur”: een open, vrijblijvend forum om kennis te delen over diensten (silo’s) heen. (Je weet wel, de klassieker: sales en creatie)
- trek eventueel dit open forum verder open en maak het toegankelijk voor andere organisaties (Je weet wel, deze koffieklets bijvoorbeeld)
- werk met structurele kennislabs.
- organiseer opleidingsbudgetten rond teams ipv rond individuen.
- bekijk aanwervingsbeslissingen niet op 1 maand maar per half jaar (zodat je overplanning bij mensen kan verminderen).
- werk met flexibele schillen: vaste medewerkers, vaste freelancers en losse freelancers (= swing capacity)
- werk met T-profielen: mensen die breed inzetbaar zijn maar een (of bij E-profielen) meerdere expertises hebben
- maak functies leaner, knip het in rollen zodat mensen meerdere rollen kunnen opnemen en dus flexibeler kunnen combineren (vb. teamleader en inhoudelijk leader)
- geef mensen keuze, maar geef duidelijk het kader waarbinnen gekozen kan worden. Handig hierbij zijn de 7 Levels van Authority van Jurgen Appelo.
- schep “warme duidelijkheid” (volgens Peter Adriaenssens): je schetst duidelijk de grens maar brengt het op een menselijke manier
- werk klantgericht, niet klantgezwicht (klantbelang is zeer belangrijk maar je mag er niet onderdoor gaan, hou de grens in de gaten)
- nodig eens een collega uit in een planningsmeeting zodat mensen zien hoe complex de puzzel soms is
- denk aan het verschil tussen empathie en sympathie. In het laatste geval ga je echt in het verhaal van de ander mee. In het eerste leef je mee maar hou je afstand nodig om te kunnen helpen.
Comments are closed.