Vorig jaar heb ik hier veel mee bezig geweest. Van een bestaande foto vertrekken en daar een eigen beeld uit componeren. Dus het originele beeld loslaten, bepaalde delen ervan behouden en andere totaal veranderen.
Probleem is, om tot een nieuwe harmonieus beeld te komen moet je al die factoren opnieuw tegenover mekaar zetten: compositie, kleurkracht, scherpte-diepte en een hele reeks andere contrasten. Vorig jaar beet ik me vast in een beeld en ging ik heel structureel door de volgende verschillende stappen:
1. potloodtekening of houtskooltekening, monochroom dus om compositie te bepalen
2. schetsen in pastelkrijt: een zware opgave om van een sterk beeld in zwart/wit een even krachtig kleurenbeeld te maken
3. vertalen naar acrylverf
Het lijken hele kleine stappen die het proces makkelijker zouden moeten maken. Toch loop ik veel vast in fase 2. Vorig jaar hield ik me met dit ene beeld bezig tot het eind.
Dit jaar probeer ik verschillende werken tegelijk te maken. Terwijl werk 1 in fase 3 is, ben ik al bezig met een ander in fase 1. Dit maakt het geheel wel productiever en tegelijkertijd heb je meer tijd om een beeld te laten “rijpen” in het achterhoofd. Opeens schiet er ’s morgensvroeg bij het ontwaken een nieuw inzicht te binnen.
Mijn droom: design interieurs kunnen schilderen met eender welke combinaties van meubelen. Het begint al te komen maar we zijn er nog niet.
Morgen iets meer over de verftechnieken.