Vorige zaterdag heb ik de tentoonstelling in het Modemuseum in Antwerpen bezocht: Katharina Prospekt in het kader van Europalia. En ik was zeer aangenaam verrast. Niet alleen het thema en de objecten die tentoongesteld werden maakten indruk, maar vooral de manier waarop het werd gepresenteerd.

We zagen steeds een confrontatie tussen klassieke Russische stukken van 1800-1900 in confrontatie met de collectie van A.F. Vandervorst. Een voorbeeld van hoe die werden gepresenteerd: de 20-tal 19de eeuwse Russische konstuums werden op maatpoppen getoond onder transparante plexi matroesjka poppen en in een zee van de grotere en kleinere beschilderde vruchtbaarheidpoppetjes. Echt indrukwekkend. Dit stond dan weer in contrast met een heel exclusief trouwkleed in de vorm van een Matroesjka pop gepresenteerd als zwart/wit foto die geplakt werd op een zwart geschilderde muur.

Daarnaast was ik zeer verrast bij het zien van een film van de hedendaagse modeshows en voorstelling van nieuwe collecties. Prachtige enscenering. Collecties werden getoond op ijspistes, in een oude ziekenhuiszaal, in een zwembad, in de inkom van een gebouw…

Ik was echt in die wereld niet thuis maar het heeft me geleerd dat je in de presentatie van je werk even creatief kan zijn dan in je werk zelf. Voor mij stond deze tentoonstelling op het niveau dat ik bijna 10 jaar geleden in MACBA en BCCC in Barcelona heb gezien. Daar kunnen vele musea in actuele kunsten voor mij nog iets uit leren. Een aanrader dus.