Vorige zaterdag waren we weer paraat in Leuven voor de 6de dag van het e-Atelier. Nu begint het razend snel te gaan. We zijn over de helft heen. Ons project moet min of meer vorm beginnen krijgen. Met deze boodschap zijn we de dag gestart. Ik voel me nog niet klaar om te kiezen maar deze week moet het gebeuren. Gedaan met zoeken en experimenteren. De speeltijd is gedaan. Over op productie en op naar het hoogtepunt. Slik… Over dat laatste vertel ik later nog meer.

Onmiddellijk na dat besef zijn we erin gevlogen met een opdracht. In je werk kan je filters toepassen. Een inhoudelijke filter die je onderwerp een betekenis geeft of ontneemt. Maar het kan ook een schilderkundige filter zijn door vb. monochroom te werken of een bepaalde verftechniek of structuur toe te passen.

Voor de eerste praktische oefening gingen we op pad met digitaal fototoestel in het atelier. De oefening was 2-voudig: zet een filter op een menselijke figuur en zet een filter op een abstract vlak. Hier kwamen alvast verrassende beelden uit.

Na een korte nabespreking brachten we de theorie in de verfpraktijk. Je kon kiezen uit ofwel een filter toepassen op de menselijke figuur. Daar vertrok je van je eigen contourlijnen uit te schilderen op een spiegel en er enkele monotypes van af te drukken. Die kon je dan bewerken met een of meerdere filters.

Ik koos echter de tweede optie: vertrek van een abstract vlak en pas er filters op toe. Na wat twijfel over de kleur vertrok ik van een koud zwart vlak (oxydezwart met wat ultramarijn in). Hier heb ik dan verschillende associaties op gemaakt.

  • Voor een aantal vertrok ik van een afbeelding uit een krant en schilderde het gedeelte die uit het beeld viel.
  • Een andere beplakte ik met WC-papier en werkte met de oppervlaktestructuur.
  • In 2 ander experimenteerde ik met de techniek van glanzende en matte vlakken.
  • Voor de laatste vertrok ik van een staafdiagram uit de krant die ik dan liet opgaan in een meer organisch zwart/wit grasveld

Iets waarin ik me volledig in liet gaan. Van het resultaat trok ik me niets aan. Ik had ook geen doel op zich maar liet me leiden door impulsieve keuzes van het moment en toevalligheden zoals foto’s die in een krant stonden. Heel tof allemaal.

Na de middag kwam de klassieke bespreking van het huiswerk aan bod. Daar kom ik later op terug.