Deze affiche had ons naar Lille geloodsd. We hadden al lang intenties maar Gilbert and George leken ons perfecte redenen om toch eens af te zakken. Zeker omdat de affiche enkele weken geleden ook in het Parijse Noordstation te zien was.

En of het de moeite was. De overzichtstentoonstelling was een selectie van de verzameling van François Pinault en bracht een wandeling door hedendaagse kunst rond 6 thema’s met werken van een 40-tal topkunstenaars van nu. Met vooral heel veel multimediaal werk en veel fotografie van overal ter wereld. Hier mijn top 3 van werken die indruk op mij gemaakt hebben:

  1. Téléscope (1999) van William Kentridge is en blijft mijn nummer 1. Om van zo’n klassieke techniek als houtskool tekeningen zo’n fris nieuw werk te “componeren” vind ik fantastisch.
  2. Untitled (1973) van Dan Flavin brengt je door zijn kunstwerk van licht van de buitenwereld naar de wereld van de kunst. Het is een werk van ’73 en lijkt zo actueel.
  3. A Needle Woman (1999-2000) van Kimsooja was een projectie van een film met dezelfde setting, een vrouw tot de middel gekadreerd van achter gefilm gemaakt in een straat van 4 verschillende wereldsteden: Tokyo, Shangai, Delhi en New York. Mooi om te zien hoe de 4 culturen zo kunnen verschillen. Dit is alleen op deze manier te communiceren.

Daarnaast natuurlijk nog een aantal topwerken van Bill Viola, Kendell Geers, Marcel Broothaers,… Teveel om op te noemen.

Tussen al de nieuwe media toch 1 schilderij “Untitled” uit 2003, van Ed Ruscha. Eerlijk gezegd vond ik het niet echt een schilderij, maar eerder een foto nagemaakt in verf. Zo clean werd de verf gebruikt. Het leek met grafische technieken aangebracht. Let op, ik vond het knap als beeld en paste perfect in deze tentoonstelling. Maar het leek me minder gekozen omwille van de schilderkundige aspecten, integendeel, eerder omwille van de afwezigheid ervan en het “blenden” in de totale selectie van de tentoongestelde multimediale werken.