Enkele weken geleden kreeg ik de eer om deel te nemen aan de eerste opleidingsadviesraad voor de studierichting Bachelor in Communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool. Ik spreek wel degelijk over een eer, want het deed me echt plezier om te zien wie daarop werd uitgenodigd, te ervaren hoe professioneel het werd aangepakt en vooral ook te horen wat de opdracht van deze raad inhoudt:

“Bewaken dat de opleiding aansluit bij de beroepspraktijk en input geven uit het werkveld.”

De raad bestaat uit enkele interne medewerkers: de opleidingsdirecteur, de opleidingscoördinator, enkele lectoren (PR, externe en interne communicatie, eventmanagement), de stagecoördinator en een stafmedewerker. Vanuit het werkveld werd geopteerd voor een brede selectie van specialisten:

Met deze gediversifieerde samentstelling zal het niet alleen leerrijk worden voor de school, maar tegelijk ook voor iedere deelnemer op zich. Een win-win voor iedereen dus.

Eerst even ingaan op de opleiding Bachelor in Communicatiemanagement. Het is sinds 3 jaar een zelfstandige opleiding met 2 afstudeerrichtingen:

  1. commerciële – en marketingcommunicatie
  2. public relations en voorlichting, overheids- en evenementencommunicatie

In totaal volgen een 700-tal studenten deze richting aan de Arteveldehogeschool. Er wordt gewerkt met een competentiegericht opleidingsmodel gericht op kennisoverdracht, vaardigheden en attitudes. De doelstelling is om na een studie van 3 jaar te kunnen omgaan met communicatieprocessen op een praktijk- en bedrijfsgerichte, polyvalente en georganiseerde manier.

Naast de opleiding van studenten staat de school ook nog in voor maatschappelijke en wetenschappelijke dienstverlening en projectmatig wetenschappelijk onderzoek op vlak van communicatie.

De doelstelling van de opleidingsadviesraad is vooral het inhoudelijk toetsen van de opleiding aan de noden in de praktijk en het uitwisselen van trends om uiteindelijk de studenten vlot de overgang naar het werkveld te laten doen.

De volgende bijeenkomst gaan we dieper in op het curriculum van de opleiding. Benieuwd of mijn stokpaardjes hierin terug te vinden zullen zijn.