Net terug van een bezoek aan Monumenta 2010 in Le Grand Palais. Prachtige installatie ‘Personnes’ van Christian Boltanski, de 65 jarige gerenomeerde Franse hedendaagse kunstenaar.

Stel je voor. Je komt binnen in een gigantische art deco zaal, steenkoud, repetitief dof geluid van kloppende harten, muffe geur, sobere kleuren met hier en daar pittige accenten. Hou dit in je achterhoofd. Wat je ziet zijn 69 vakken van 4m op 8m gevuld met oude mantels, vesten, pulls,… Op de grond gedrappeerd. Samen met het geluid, de kou en de geur waar je tusse wandelt, krijg je direct het overweldigende gevoel van de dood, van verlies. In het begin moet je moeite doen om er door te gaan. Na een tijd heb je je verzoend en wil je het echt beleven, analyseren, in de diepte gaan. Na drie kwartier snak je opnieuw naar leven, warmte, leven.

Een van de beste hedendaagse werken die ik in lang heb gezien. Eenvoudig te ‘lezen’ en te begrijpen, ingrijpend, niet overdadig, esthetisch heel erg mooi, zeer emotioneel en ecologisch verantwoord.

Meer info vind je op www.monumenta.com.

Ps. Voor mij hadden ze de titel ook (emo)numenta mogen noemen.

Posted by ShoZu