Een opdracht tegen eind september luidde: breng 10 beelden/foto’s mee van kunstwerken die je inspireren in je werk. In plaats van dit sec tegen de muur te gaan kleven, dacht ik om er meteen al een werkje van te maken. En dit is het voorlopig eindresultaat. Het is zeker niet af maar een aanzet om het gedurende het jaar verder te laten groeien.

Welke logica heb ik zelf gevonden in mijn selectie?

  • zeer veel organische vormen, zowel in sculpturen (More), design en binnenhuisontwerp (Verner Panton) als architectuur (Zaha Hadid, Toyo Ito)
  • zware, duidelijke contrasten in licht en donker
  • veel kleuren, liefst primair
  • mixen van verschillende media: van schilderijen naar glas, of naar digitale beelden (John Maeda)
  • interactie is ook een factor waar ik mee speel, hoe betrek ik het publiek in het werk. Een werk van Alexander McQueen waarbij hij zijn kleding ontwerpen laat beschilderen door robotten vind ik bijvoorbeeld uitermate interessant.
  • de lijn tussen abstractie en figuratie spreekt me ook sterk aan
  • materialen die me intrigeren zijn hout, stof, leder
Eindresultaat is dus een muur van inspirerende foto’s verweven met materialen waar ik verder mee wil werken. Ik zie nu dat dit resultaat wat te “braaf” is naar mijn goesting. Het is gestart vanuit een functionele muur waar foto’s in een logische volgorde naast elkaar werden geplaatst. Nadien zijn de materialen erbij gekomen.
Lesson learned: Misschien moet ik het nog eens opnieuw doen, maar dan vanuit een veel organischer manier van denken waarbij materiaal en foto’s door elkaar lopen in plaats van de logische, berekende manier van foto’s ordenen en daarna “opvullen” met materiaal.