En we gaan verder met het thema “green blub.”

Na enkele weken in hout en stof te werken heb ik hetzelfde onderwerp proberen omzetten in een nieuw medium: parafine. Een techniek van mallen maken en afgieten die voor mij volstrekt nieuw was. Fantastisch om te ontdekken.
Hierbij een demo van de verschillende stappen:
1. Eerst heb ik een vorm gesculpteerd in klei. Die stap heb ik helaas vergeten fotograferen. Je moet je een plat vlak klei voorstellen met een reliëf op gemaakt. Rond dit vlak heb ik een “muurtje gemetst” 😉 Een rand opgezet die ongeveer 5 cm hoog is ook in klei. Dit was dus mijn positieve vorm die ik in een duurzaam materiaal wou maken. Dit kon dus in 2 stappen. Eerst een negatieve mal maken in gips. Hier te zien op de foto. Je ziet mooi hoe hoog tegen de rand de gips werd gegoten. Na een kwartiertje wachten begon de gips goed te harden. Wonderbaarlijk hoeveel energie dit afgeeft onder de vorm van warmte. Echt knap om te voelen.

2. Na een dik kwartier heb ik dan de gipsmal uit de kleivorm gehaald. Dit was nog wat ruw in afwerking zodat ik die nog wat heb gepolijst en vlakker gezet. Belangrijk is namelijk dat de vorm conisch naar boven loopt. Anders krijg je de vorm die je erin zal maken niet uit die vaste gipsstructuur. Dan laat je de mal verder harden gedurende een nachtje.

3. De volgende stap was alvast de meest spannende. Rondom de gipsmal heb ik opnieuw een rand van 5 cm hoge klei opgebouwd. Dit om te zorgen dan de positieve vorm een mooi rechte rand zou hebben. Dan heb ik kaarsresten (van mijn lieve vrienden Mei, Sofie, Pierre en Gaby) gesmolten, samen met stukjes groene oliekrijtjes. Zo kreeg ik een zeer vloeiende massa die ik met een verfborstel in de mal heb geschilderd. Laag per laag tot je een korst hebt van ongeveer 1 cm. Als het nog wat warm is kan je gemakkelijk de bovenkant met een breekmes afsnijden zodat je een rechte rand krijgt.

4. Na een nachtje afkoelen en harden wordt het tijd om de parafine van de gips te scheiden. Dit was echt de meest spannende fase als je dat voor de eerste keer doet. Een tip van mijn leraar Hendrik was een schot in de roos: gooi de hele handel in een bad water en wacht tot het water zich tussen de 2 materialen wringt. Hier heb ik een fantastisch filmpje van gemaakt, maar omdat ik het op zich al een werkje vind schrijf ik er straks een aparte blogpost van. Dus na een 2-tal minuten in bad gelegen te hebben breng je een houtbeitel tussen de 2 vormen aan en je voelt dat ze van elkaar loskomen. Uiteindelijk kan je de parafine vorm nog een badje geven van lauw water en de gipsresten met een zachte spons wegschuren.

Resultaat vind je dus hierboven:
Green Blub nummer 5
Oktober 2011
20 cm X 20 cm X 5 cm
Parafine
Wat denk je van mijn eerste parafine experiment?