Enkele weken geleden kregen we een nieuwe opdracht van de Academie Gent, richting Mixed Media. Vorige week zaterdag gingen we een plaats kiezen, ter voorbereiding van een eendagstentoonstelling in de Verbeke Foundation. Dat zal doorgaan eind januari. We mochten over heel het zoeken behalve in de vaste gebouwen. Niet alleen omdat het ontzettend regende, maar ook omdat ik dacht dat bezoekers eind januari nu niet zo enthousiast gaan zijn om het einde van het terrein te bewandelen in de kou, koos ik voor een plekje in de eerste serre, recht op de gang waar je uitkomt als je uit de vaste gebouwen de serre binnenwandelt. Het is een driehoekig stukje grond net naast het gangpad die naar de andere serre leidt.
Het lijkt wat absuurd, maar na een kwartier had ik beslist dat dit het plekje ging worden. En na 2 minuten met mijn collega kunstenaar, die het plekje naast mij gekozen had, te babbelen had ik zelfs het concept al in mijn hoofd. Ik zou het dolgraag uitwerken, maar het zal vooral puzzelwerk worden om dit in mekaar te kunnen knutselen in 1 voormiddag. Kijk zelf maar even naar het concept:

Concept: “In Between” gaat over de spanning die iemand voelt als die tussen 2 krachten zit. De wil om voor iedereen goed te doen, elkaar te sparen, en tegelijk de onmogelijkheid om dit te bereiken zonder weerstand of zelfs pijn bij zichzelf, of de anderen. Deze spanning stijgt naarmate meer mensen tussen deze spanningsvelden staan. Dit gevoel brengt de kunstenaar over door de 2 krachten harmonieus, dicht naast elkaar te presenteren. Van zodra zich daar iemand tussen begeeft, bouwt de spanning zich op. Een spanning die sterker voelbaar en zelfs hoorbaar is als men zich beweegt. Deze spanning is ook voor de toeschouwers te zien, te horen, bijna te voelen.

Visuele presentatie: Een wand in een rigid houtmateriaal en een tweede, met isomo gevulde met rekbare stof overtrokken wand vormen de basisspanningen harmonieus door een constructie met elkaar verbonden. De toeschouwer wordt naar de installatie getrokken door de loper. De toeschouwer kan de installatie comfortabel binnen stappen maar merkt dat de installatie vernauwt en de spanning verhoogt tussen zichzelf en de 2 wanden. Bij het zich erdoor bewegen creëert het schuren van zijn lichaam tegen de wanden een fysieke en auditieve, eerder onaangename weerstand. Zo veroorzaakt hij een zeer persoonlijke afdruk, een bewegende basreliëf, in de stoffen wand. Van op het gangpad zien andere toeschouwers hoe de spanning zich in de wand van stof aftekent.
Praktische info:
  • Titel: In Between
  • Lokatie specifieke, interactieve installatie
  • Lokatie: in de eerste serre in het verlengde van het gangpad van degrote zaal naar de serre.
  • Materialen:houtskelet constructie met pannelatten verankerd in de grond, houten paneel, rekbare stof, isomo vulling, 2 vloerlopers
  • Afmetingen: hoogte 2m, breedte 0,5m, diepte 6m
Donderdagavond heb ik het concept ingediend. Benieuwd als het zal verkozen worden om uit te voeren.
Wat vinden jullie ervan?