Wat is kunst? Moet het iets zijn dat je kan zien? Horen? Voelen? Wat als het geen materiële vorm had? En dus alleen in onze geesten zou bestaan.

Dat is het werk van Tino Sehgal. De 38-jarige Duits-Britse conceptuele kunstenaar werkt vanuit Berlijn aan “geconstrueerde situaties.” Niet-materiële kunstwerken die hij in een scenario of een choreografie vastlegt, zonder enig script, contract,… en verkoopt aan prijzen duizenden euro’s. Je koopt dus als het ware het idee.
Een voorbeeld? Raymond Verbouwens kocht het werk “Those Thoughts.” Het kunstwerk ontstaat tijdens een diner met genodigden. Op een bepaald moment gaat de gastvrouw plots van tafel. Enkele minuten later laat ook de gastheer zijn gezelschap achter. Na een tijdje komen beiden terug en nemen terug plaats aan tafel maar op de ander zijn stoel. Zonder iets te zeggen eten ze verder uit elkaars bord. De gasten reageren totaal verward, stellen vragen. Na een tijdje zegt de gastheer dat dit een kunstwerk is. En het kunstwerk zelf is de conversatie die volgt. Zijn werken situeren zich in situaties tussen mensen. Hun menselijke ontmoetingen en interacties. Pure psychologische kunst als het ware.

Fantastisch toch. Kunst ten top. Zonder enige vorm van materialiteit. Volledig in ons hoofd. Op de foto zie je het werk “These Associations” dat Tate Modern enkele jaren geleden heeft aangekocht en uitgevoerd. 


En zo heeft Sehgal nog een hele reeks werken. Hij wordt genoemd als een van de meest grensverleggende, hedendaagse kunstenaars. Sommigen vinden zijn werk subliem. Anderen vinden het zeer vervelend aangezien je als toeschouwer er midden in zit, als het ware beet genomen wordt. Museumdirecteurs vinden het alvast fantastisch. Ze hebben immers geen opslagruimte nodig 😉

Meer info over de artiest: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Tino_Sehgal