Vorige vrijdag een interessant seminarie gevolgd rond het nieuwe leiderschap: The Leader Gathering van de Antwerp Management School  (Was al lang mijn zoektocht als hulp bij het installeren van zelfsturende teams.)
Onder de workshops ook een van Flanders Synergy rond het organiseren van zelfsturende teams, het model waar we enkele jaren geleden mee gestart zijn.
Wat ik uit de dag van nieuwe zaken meegenomen heb:

inzicht 1: het nieuwe leiden (zie speech van Gianpiero Petriglieri, prof aan INSEAD Frankrijk)

De traditionele leider was een leider een beïnvloeder, iemand die iemand anders iets liet doen wat hij normaal niet zou doen, hij was de slimste, sterkste, grootste durven. Samen in het hiërarchische model heeft dit jaren goed gewerkt.
Nu is er disruptie vanuit verschillende hoeken (business modellen onder druk, alsmaar snellere veranderingen): er is grotere snelheid nodig en dat verwacht een ander soort organisatiemodel en leider:
een organisatie die
  • sneller op elkaar is afgestemd
  • sneller kan wijzigen
  • zich meer zelfstandig kan bewegen

een leider die

  • een representatie is van een visie, een verhaal
  • leiden is uitwisselen van vertrouwen
  • een doel, een purpose en een richting op de waarde geeft
  • verbindt, maakt een tribe
  • de anderen dat groeien
  • leert van hen, werkt samen
  • ondersteunt de teams om snelheid/wendbaarheid te verhogen
In het seminarie heb ik een methodiek meegekregen om je nieuwe identiteit als leider te definiëren.

inzicht 2: een case van een techniek van teaming (zie workshop van Beanmachine)

Teaming is teamwork on the fly, snel teams bouwen met een duidelijk doel, teams die zich snel vormen en weer stoppen, om samen een groter doel te bouwen, vloeiende manier van vormen terug stoppen nieuwe vormen.
Een hele mooie case hiervan in de bouw van het Watercube gebouw in Peking. De case wordt uitgelegd in het Harvard artikel https://hbr.org/2012/04/teamwork-on-the-fly-2

inzicht 3: gedeeld leiderschap (zie workshop van Karen Wouters)

In het nieuwe leidinggeven wordt de functie van leidinggeven gezien als een set van rollen die je over verschillende mensen kan verspreiden en over de tijd heen. Dit maakt het mogelijk om geen bottlenecks te hebben bij zeer grote veranderingen.
Lijkt me interessant om in de nieuwe teamstructuren mee te nemen. Het gaat niet over welk model (het ene of het andere) goed is, het gaat over welk evenwicht we van de 2 nodig hebben.
PS. Er waren 300+ deelnemers met leiders van vb. Atlas Copco, Colruyt, Engie, KBC, PWC,Telenet, T-Group, overheid,… Die liggen hier dus ook wakker van.